نازعات313

آخرین نظرات
نویسندگان

جنگ قدرتی که با مرگ ملک عبدالله پادشاه سابق عربستان آغاز شده دیروز با اقدامات «ملک سلمان» به اوج خود رسید. پادشاه جدید عربستان که از جناح سدیری‌ها در خاندان آل سعود است بلافاصله پس از به قدرت رسیدن، تصفیه «غیرسدیری»‌ها از قدرت را کلید زد. به گزارش تسنیم، «سلمان‌بن عبدالعزیز» پادشاه عربستان، صبح دیروز نیز با صدور احکامی عزل و نصب‌های جدیدی در برخی از پست‌های حساس سیاسی و امنیتی انجام داد.. براساس این فرامین، «مقرن‌بن عبدالعزیز»، ولیعهد سعودی برکنار و شاهزاده «محمدبن نایف» با حفظ سمت در وزارت کشور به عنوان ولیعهد جدید و معاون نخست وزیر منصوب شد. «ملک سلمان» همچنین در حکمی دیگر «محمدبن سلمان» فرزند خود و وزیر دفاع را با حفظ سمت به عنوان «جانشین ولیعهد» منصوب کرد. به ‌دستور ملک سلمان، مراسم بیعت با ولیعهد جدید و جانشین ولیعهد دیروز در قصر پادشاهی عربستان برگزار شد.
پادشاه عربستان همچنین «سعود الفیصل» وزیر خارجه ۷۵ساله این کشور را که 40 سال بر مسند قدرت بود برکنار و «خالد الجبیر» سفیر عربستان در آمریکا را به عنوان وزیر خارجه جدید منصوب کرد. براساس این حکم، شاهزاده سعود الفیصل وزیر مشاور در امور خارجه شد. از نکات مهم فعالیت‌های «عادل الجبیر» می‌توان به این موضوع اشاره کرد که وی اولین کسی بود که تجاوز عربستان به یمن موسوم به عملیات «توفان قاطعیت» را اعلام کرد. «همچنین براساس این تغییرات، «حمد السویلم» به عنوان رئیس دربار پادشاهی با رتبه وزیر انتخاب شد. خالد الیوسف نیز به عنوان رئیس دیوان عدالت و دادخواهی تعیین شد. براساس احکام صادر شده، «خالد الفالح» وزیر بهداشت شد و «محمد الجاسر» وزیر اقتصادی و برنامه‌ریزی برکنار و «عادل فقیه» که تصدی وزارتخانه کار را به‌عهده داشت، به عنوان جانشین وی انتخاب شد. طبق گزارش‌های منتشر شده، تقریباً همه کسانی که از قدرت خلع شده‌اند، از مخالفان جنگ یمن هستند!
«مجتهد» فعال مشهور عربستانی در این باره اعلام کرد: «اعضای هیئت بیعت عربستان در زمان «عبدالله بن عبدالعزیز» پادشاه سابق این کشور سوگند خورده بودند در هیچ شرایطی و به هیچ دلیلی و به دستور هیچ شخصی با برکناری «مقرن بن عبدالعزیز» ولیعهد این کشور موافقت نکنند.» این افشاگر معروف سعودی افزود: «اعضای هیئت بیعت با برکناری «مقرن بن عبدالعزیز» سوگند خود را شکستند.» بنابر اظهارات «مجتهد»، «مقرن بن عبدالعزیز» با وجود فشارهای شدید حاضر به استعفا نشد و به همین علت پادشاه سعودی مجبور شد حکم برکناری او را صادر کند.
واکنش‌ها
تغییرات دیروز در عربستان که برخی از کارشناسان از آن به عنوان «زلزله سیاسی» یاد می‌کنند، با واکنش‌های مختلفی روبه رو شده است. در این ارتباط «محمد علی العماد» از رهبران انصارالله یمن گفت: «هدف اصلی عربستان سعودی از اجرای عملیات «توفان قاطعیت» علیه یمن در واقع، حذف «مقرن بن عبدالعزیز» از ولیعهدی و تعیین شاهزاده «محمد بن نایف» به عنوان ولیعهد و شاهزاده «محمد بن سلمان» پسر شاه به عنوان جانشین ولیعهد بوده است. وی با اشاره به اینکه «توفان قاطعیت» به حذف «سعود الفیصل» از قدرت منجر شد گفت : «اکنون آغاز توفان علیه آل‌سعود است.» از سوی دیگر روزنامه السفیر لبنان نیز در مقاله‌ای با اشاره به تغییرات گسترده در خاندان حاکمیت عربستان نوشت: «ملک سلمان کودتای خود را کامل کرد.» مدیر مرکز عربی واشنگتن نیز در مصاحبه با الجزیره تصریح کرد: «عربستان سعودی که ما چند ساعت پیش می‌شناختیم دیگر وجود ندارد. زلزله سیاسی با بالاترین قدرت در عربستان سعودی به وقوع پیوسته است. اینها تغییرات جدی هستند که نه تنها عواقب داخلی بلکه بین‌المللی خواهد داشت.» روزنامه لبنانی الاخبار در روزهای گذشته اعلام کرد: «در حقیقت اطلاعاتی به «سلمان‌بن عبدالعزیز» پادشاه عربستان رسیده مبنی بر اینکه «متعب‌بن عبدالله» وزیر گارد ملی عربستان و فرزند شاه سابق به‌همراه شاهزادگان دیگر سعودی از جمله «مقرن‌بن عبدالعزیز» ولیعهد (که برکنار شده) به‌دنبال راهکاری برای متوقف کردن تکروی‌‌های «ملک سلمان» و پسرش هستند، به همین علت «ملک سلمان تصمیم به انتقال گارد ملی عربستان به مرزهای جنوبی گرفته تا از شر شورش احتمالی در ریاض در امان باشد.»
تاثیر بحران یمن
 بر زلزله سیاسی آل سعود
تغییرات اساسی که اخیرا در رژیم آل‌سعود به وجود آمد نشانه وجود اختلاف و دودستگی در خاندان سعودی است. از آغاز تجاوز آل سعود به مردم بی‌دفاع یمن هیئت حاکمه عربستان به دو طیف موافق و مخالف تبدیل شدند. طیف موافق به سرکردگی «محمد بن سلمان»، وزیر دفاع، اعتقاد دارد که مردم یمن به ویژه انصارالله باید به  شدت سرکوب شوند. طیف دیگر به رهبری «مقرن بن عبدالعزیز»، ولیعهد برکنار شده، مخالف این رویکرد بود. وی اعتقاد داشت که نباید از طریق اعمال خشونت یک دشمن دائمی در کنار مرزهای عربستان در یمن ایجاد کرد و لذا با حملات هوایی و بمباران مردم یمن نمی‌توان امنیت پایدار برای عربستان ایجاد کرد.
به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، تغییراتی که یک شبه در دربار آل سعود اتفاق افتاده، به شدت با تحولات یمن مرتبط است. عربستان با تجاوز به یمن سعی داشت بین انصارالله و دیگر گروه‌های یمنی تفرقه بیندازد اما اکنون خاندان سعودی با تفرقه مواجه شده است.
تحولات میدانی یمن
اما در ادامه تجاوز جنگنده‌های سعودی، شهرهای یمن همچنان آماج حملات سعودی‌ها هستند. به گزارش المیادین، جنگنده‌های سعودی منطقه «جبل جدید» و اطراف «بندر عدن» و نیز فرودگاه این شهر را در جنوب یمن بمباران کردند. جنگنده‌های متجاوز سعودی همچنین دو بار فرودگاه قدیمی استان تعز را بمباران کردند. شبکه تلویزیونی المنار لبنان نیز درباره تحولات یمن گزارش داد: «هواپیماهای سعودی یک مسجد را در بخش القفر در استان اب به‌طور کامل منهدم کردند.» اما در مقابل سخنگوی جنبش انصارالله یمن با محکوم کردن تشدید حملات سعودی‌ها  تاکید کرد: «جنایات سعودی‌ها علیه ملت یمن هرگز بدون پاسخ نخواهد ماند و تدابیر مربوط به پاسخ به شکل دقیق و با گام‌های حساب شده، در حال انجام است.»
 از سوی دیگر «عبدالوهاب الانسی» دبیرکل حزب اصلاح یمن با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد:» با وجود اینکه با اقدامات انصارالله مخالفت کرده ام ولی این اقدامات نمی‌تواند توجیهی برای حمله نظامی خارجی به یمن باشد.» وی استعفای خود را از همه امور سیاسی و حزبی اعلام کرد و با این اقدام شکست سختی را متوجه سعودی‌ها کرد، چرا که حزب اصلاح از حامیان سرسخت تجاوز عربستان به یمن بود.
سایر رویدادها
* سازمان ملل گزارش داد که بیش از ۳۰۰ هزار نفر از مردم یمن در نتیجه حملات یک ماهه ائتلاف تحت رهبری آل سعود به یمن آواره شده‌اند.
* ‌منابع آگاه از کمک تسلیحاتی مجدد سعودی به القاعده و شورشیان وابسته به رئیس‌جمهور مستعفی و فراری یمن، این بار در «تعز» خبر دادند.
* جنگنده‌های سعودی روز سه‌شنبه برای ممانعت از فرود هواپیمای حامل کمک‌های ایرانی، اقدام به بمباران فرودگاه صنعا کردند!

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۴/۰۲/۱۰
امیر مهدوی

زلزله سیاسی